Havran

Havran

Denize kıyısı bulunmayan Havran Balıkesir’in Körfez bölgesinde yer alan bir ilçedir. Deniz turizmi fazla gelişmediği için bir anlamda ismi daha gerilerde kalmıştır. Ancak milli mücadele yıllarında etkin olarak kullanılmış bölgedir. Bununla birlikte tarih öncesi çağlardan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Balıkesir’in birçok ilçesinde olduğu gibi Havran’da da zeytincilik ön plana çıkmıştır. Antik Yunan, Helen ve Roma uygarlıklarının izlerine rastlanan ilçe geçmişte altın işletmeciliği ile de anılmıştır. Hatta Havran isminin altının Latince isminde evirilerek bu güne ulaştığı rivayet edilmektedir. 2015 Verilerine göre Havran nüfusu 27.564 dür.

Havran’da Sosyal ve Ekonomik Yaşam
Tarım ekonominin en etkin ayağıdır. Sofralık zeytin konusunda önemli bir üretime sahiptir. Sanayi de buna dayalı olarak zeytin işleme fabrikaları üzerine gelişmiştir. Dünya genelinin en modern ve geniş zeytin üretimi bu bölgede yapılmaktadır. Yağ fabrikaları da bulunur. Geniş ovalık topraklara sahip olan ilçede mandalina, portakal gibi narenciye meyveleri de yetiştirilmektedir. Bunun yanı sıra mandıracılık da ekonomi de önemli yer tutar. Mandıra ürünlerinin işlendiği sanayi tesislerine sıkça rastlanır.

Havran’da Turistik Mekanlar
Tunç Çağına kadar uzanan geniş tarihi kalıntıları ile Havran’nın turizmi tarihe dayanır. Denizden uzakta bulunan ilçede birçok medeniyetin kalıntıları ve antik kentler bulunmaktadır. Ayrıca göz kamaştırıcı hanları ile ün salmıştır. Bunun yanı sıra şifalı suları ile kaplıca turizmi de ziyaret edilen turistik alanlar içinde yer almaktadır.
276 kiloluk mermiyi kaldıran Seyit Onbaşı ve Ömer Çavuş Havranlıdır. Koca Seyit Anıtı ve müzesi bu Çanakkale kahramanını tanımak isteyen ziyaretçileri ağırlamaktadır. Ülkede görülmeye değer tarihi evler, tarihi fabrikalar sayesinde geçmişin dokusu hala yaşatılmaktadır. Ayrıca bu evlerden biri olan Terzizade Konağı’nda Mustafa Kemal Atatürk konaklamıştır. İnönü (İnboğaz) mağaraları; ilçe merkezine 8 km mesafede olup Grek ve Roma eserleri; pişmiş topraktan kadın ve erkek adak heykelcikleri ile ilgi çekmektedir.