Kepsut

Kepsut

Balıkesir’in doğusunda yer alan Kepsut yüksek dağlar ve Kepsut ovası arasında yer alan küçük bir ilçedir. 2015 Verilerine göre Kepsut nüfusu 23.508 dir. Şeftalisi ile ünlü olan ilçede turizm veya sanayi gelişememiştir. Bölge halkı geçimini ovanın verimli topraklarında yapılan meyve tarımından sağlamaktadır. Ayrıca büyük ve küçükbaş hayvancılık da gelişmiştir. Süt ve süt ürünleri büyük ölçüde üretilmekte olup bu konuda ilçe dışa açılım sağlanması için çalışmalar yürütülmektedir. Yörenin en kaliteli sütleri Kepsut’ta üretilmektedir.

Kepsut’un Ekonomik Yapısı
Şeftali, çilek ve elma gibi meyvelerin yoğunlukla yetiştirildiği ilçede ürünlerin pazarlanması için yeni olanaklara ihtiyaç duyulmaktadır. Ormancılık ve hayvancılık da yapılmaktadır. Ancak yetersiz ekonomik koşullar nedeniyle ilçe her geçen gün göç vermektedir. Her yıl yaz aylarında Şeftali Festivali düzenlenmektedir. Bu yolla ürünün ülke genelinde tanıtımının yapılması ve üreticilerin satışlarının arttırılması hedeflenmektedir.

Kepsut Kültürel Yapı
Genellikle Yörük köylerinden oluşan ilçede Kafkas ve Balkan göçmenleri de geniş yer tutmaktadır. Bunun yanı sıra Karakeçili Aşireti’ne mensup birçok köy de bu bölgede yer alır. Karakeçililer Malazgirt Meydan Muharebesi’nin ardından Anadolu’ya yerleşmiş ve birçok bölgede nüfuzu bulunan Kayı Boyuna bağlı bir aşiret olup Balıkesir’in diğer ilçe ve köylerinde de yaşamlarını sürdürürler. İlçenin en önemli kültürel etkinliği Şeftali festivalidir. Her yıl Temmuz sonunda hayata geçirilen şenlik şeftalinin Kepsut’un sembolü haline gelmesine büyük katkıda bulunmuştur. Bu yolla ekonomik hayata getirilecek canlılık hedeflenmektedir.