Savaştepe

Savaştepe

Marmara Bölgesi’nin güneyinde bulunan Savaştepe, İvrindi, Bigadiç, Soma ilçelerinin arasında yer almaktadır. İlçe, ismini Kurtuluş Savaşı’ndaki başarılarından ve milli mücadeleye olan katkılarından dolayı kazanmıştır. Eski adı Kilesun’dur. Ekonominin büyük bir kısmı tarıma dayalıdır. İklimi bulunduğu bölgeden farklı olarak karasal iklime daha yakındır. Yazları oldukça sıcak ve kurak olan ilçe kışları da yağışlıdır. Bölgenin tarım ürünlerinin geniş bir kısmını buğday, arpa ve baklagil oluşturur. Yıllar boyunca Pers, Bizans, Osmanlı ve Selçuklu kültüründen etkilenen Savaştepe, bu medeniyetlerin izlerini taşımaktadır. 2015 Verilerine göre Savaştepe nüfusu 18.677 dir.

Savaştepe’de Ekonomik Yaşam
İlçede ekonomi daha çok tarıma dayanmaktadır. İklim nedeniyle buğday, arpa ve nohut gibi bitkiler yetiştirilmektedir. Bunun yanı sıra büyükbaş, küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve modern meyvecilik başlıca ekonomi kolları arasındadır.

Savaştepe’nin Turistik Faaliyetleri
Bin yıllık çınarları, doğal güzellikleri ve peri bacaları ile Savaştepe oldukça estetik bir Anadolu ilçesidir. Doğayla iç içe olmak isteyenlerin tercih edebileceği bir bölgedir. Çamlık ve mesire alanları; Karaçam ve Madenmezar Köyü ilçenin görülmeye değer yerleri arasındadır. Yağlı pehlivan güreşlerinin yaygın olduğu bölgede Türk kültürü yaşatılmaktadır. İlçeye bağlı Bozalan Köyü’nde yağlı pehlivan güreşleri ilgili bir festival de düzenlenmiştir. İlçenin Mihaliç kelle peyniri öne çıkan ve bölgenin sembolü niteliğinde bir yiyecektir. Bölgedeki süt ve süt ürünlerinin kalitesini vurgulamak için Eylül ayında Peynir Festivalleri de düzenlenmekte olup bu etkinliklerde konserler de yapılmaktadır.